Erfgoed en Publieksgeschiedenis Lab

Nieuws

Besmeurd verleden: invloed van fossiele industrie op Nederlandse musea

De Nederlandse olie- en gaswinning zijn in toenemende mate controversieel, niet in de laatste plaats door klimaatverandering en de aardbevingsproblematiek in Groningen. Historici Gertjan Plets en onderzochten voor BMGN – Low Countries Historical Review (BMGN-LCHR) het belang en de invloed van bedrijven uit deze sectoren, zoals Shell en de NAM, in de museale sector in Nederland. Zij onderzochten die invloed aan de hand van drie musea die de voorbije decennia geld hebben ontvangen van de Nederlandse olie- en gasindustrie: het Nederlands Openluchtmuseum, het Drents Museum en Rijksmuseum Boerhaave. Hun onderzoek, gebaseerd op interviews met medewerkers van musea, een analyse van beleidsdocumenten en een close reading van tentoonstellingen, laat zien dat de fossiele industrie met relatief kleine investeringen veel inhoudelijke invloed weet te vergaren. Gevolg: de belastingbetaler betaalt in feite mee aan de PR en marketing voor de fossiele economie. In deze video lichten Plets en Kuijt hun onderzoek toe.