Erfgoed en Publieksgeschiedenis Lab

Boekhandel Savannah Bay

In 2019 bestond de Utrechtse boekhandel Savannah Bay 35 jaar. Zij is de opvolger van de Heksenkelder. Deze ‘internationale feministiese boekhandel’ opende in december 1975 haar deuren in de werfkelder van het pand Oudegracht 261 in Utrecht. In combinatie met het op de begane grond gevestigde café de Heksenketel groeide deze winkel uit tot een belangrijk centrum van de tweede feministische golf in Utrecht, en Nederland.

In de loop van de jaren zeventig en tachtig ontstonden er ook in andere steden vrouwenboekhandels. Die fungeerden als distributiekanalen voor boeken en andere informatie die in het reguliere mediacircuit niet of nauwelijks te verkrijgen waren. Geen van die winkels bestaat nog, maar Savannah Bay wist te overleven door de inhoudelijke en organisatorische bakens tijdig te verzetten. Wat al die jaren bleef, is een actieve ‘community’ van klanten, vrijwilligers en anderen die zich engageren met dit centrum van informatie en activiteiten voor mensen die verhalen zoeken die elders niet gemakkelijk te vinden zijn.

Ter ere van het 35-jarig jubileum van Savannah Bay brachten Marijke Huisman, Suzanne Balm, Suzanne van der Beek, Timo Houtekamer, Onessa Novak en Lex van Rens de veelzijdige geschiedenis van deze idealistische winkel tot leven. Samen voeren zij de lezer mee langs de vele gezichten van Savannah Bay. Zo beschrijft hoofdstuk 2 de winkel als organisatie, zoomt hoofdstuk 3 in op het boekenbeleid, verkent hoofdstuk 4 de activiteiten en gemeenschap rondom de winkel en belicht hoofdstuk 6 de betekenis van Savannah Bay voor de huidige winkelvrijwilligers. Hoofdstuk 5 onderzoekt de educatieve functie van de winkel, als een medium voor de overdracht van (historische) kennis tussen generaties. De epiloog belicht de nalatenschap van Savannah Bay.

Het historisch overzicht wordt verlevendigd door persoonlijke verhalen van vrijwilligers en anderen die een rol in de geschiedenis van de winkel speelden. Ook bevat het boek een column van huidig eigenaar Marischka Verbeek, een Boekenweekverhaal van vrijwilliger Thijs Joores en een speciaal gedicht van Stadsdichters Hanneke van Eijken en Vicky Francken. Met authentiek tekst- en beeldmateriaal uit het verleden vertelt dit boek het verhaal van Savannah Bay: een unieke plek die altijd meer dan alleen een boekwinkel is geweest.

Projectteam: Suzanne Balm (stage), dr. Suzanne van der Beek (U Tilburg), Timo Houtekamer Ma, dr. Marijke Huisman (UU), Onessa Novak Ma, Lex van Rens Ma.

Contactpersoon: Marijke Huisman

Video 35 jaar Savannah Bay: Waar verhalen samenkomen