Erfgoed en Publieksgeschiedenis Lab

Carbon Cultures

In de internationale academische literatuur wordt Nederland vaak bestempeld als een petrostaat. Het wordt vaak in het rijtje geplaatst met Rusland, Noorwegen en de Golfstaten door de nauwe vervlechting tussen politiek, cultuur en economie en de fossiele brandstof sector. Ondanks de dominante rol van steenkool, olie en gasontginning sinds het begin van de 20ste eeuw, ziet Nederland zichzelf echter niet als een petrostaat.

Binnen het onderzoeksplatform Carbon Cultures herschrijven historici van de Universiteit Utrecht de “koolstof geschiedenis” van Nederland. Samen met studenten onderzoeken we hoe steenkool, en vooral olie en gas een cruciale rol speelden in de ontwikkeling van de Nederlandse cultuur en politieke bestel.

Tot nog toe werd deze geschiedenis vooral bepaald door de sector zelf, aan de hand van een reeks eigen uitgeven boeken en gesponsorde tentoonstellingen. Een onafhankelijke geschiedenis is echter essentieel, vooral als we de juiste keuzes willen maken over hoe we in de toekomst energie gaan opwekken.

Aardbevingen, koloniale olie en stoflongen… dat willen we in de toekomst vermijden. Aan de hand van publicaties, podcasts en regelmatige nieuwsupdates proberen we een alternatieve kijk op de 20ste eeuwse te promoten. Daarnaast bieden we ook een bibliografische collectie aan, zodat deze fascinerende geschiedenis zelf kan onderzocht worden. Dit platform speelt een prominente rol in de verspreiding van de resultaten van onze onderzoeksprojecten.