Erfgoed en Publieksgeschiedenis Lab

Agenda

6 april 2021
Online

150 jaar CB en het Nederlandse boekenvak

Boeken zijn al eeuwen verweven met idealen over kennis, cultuur en democratie. Tegelijkertijd zijn boeken gewoon dingen die gemaakt, vervoerd en verkocht moeten worden. Hooggestemde idealen zijn immers weinig waard als het niet lukt boeken bij mensen te krijgen – en andersom; mensen bij boeken.

Om dat proces te stroomlijnen, richtte het collectief van Nederlandse uitgevers en boekverkopers in 1871 het Bestelhuis van den Nederlandschen Boekhandel op. Dat groeide in 150 jaar uit tot het Centraal Boekhuis BV, ofwel CB. In die periode is weinig bij het oude gebleven en anno 2021 zien boek, boekbedrijf en CB er volstrekt anders uit dan 50, 100 of 150 jaar geleden.

In Collectief in boeken. 150 jaar CB en het Nederlandse boekenvak belicht Marijke Huisman de ontwikkelingen in de boekenmarkt, met speciale aandacht voor de verhoudingen tussen uitgevers en boekverkopers. Samen bouwen zij al anderhalve eeuw aan een internationaal unieke oplossing voor de distributie van boeken in alle mogelijke verschijningsvormen.

Collectief in boeken verschijnt bij het 150-jarig bestaan van CB en wordt op 6 april 2021 gepresenteerd bij de online viering ‘CB, 150 jaar’, https://www.cb.nl/nieuws/150-jaar-event

Collectief in boeken is in opdracht van CB geschreven door dr. Marijke Huisman. Dr. Joost Dankers begeleidde het gehele project als coördinator contractonderzoek van de Faculteit Geesteswetenschappen. Het boek verschijnt bij Boom uitgevers, Amsterdam, ISBN 9 789 024 43 15 26.