Erfgoed en Publieksgeschiedenis Lab

Agenda

10 oktober 2020
12:00
Pathe Rembrandt, Oudegracht 73, Utrecht

De stad was van ons. Film en debat over lesbisch en radicaal feminisme in de 1970s

Het Queer Film Festival Utrecht organiseert in samenwerking met boekwinkel Savannah Bay de spraakmakende documentaire ‘De stad was van ons’ over de opkomst van het radicale feminisme in de jaren ’70.

Na afloop van de film is er een panelgesprek met Utrechtse feministen van verschillende generaties en achtergronden. Waarin verschilt de beweging van toen met de lesbische-feministische beweging van nu? Hoe was de situatie in Utrecht met betrokken personen uit de Utrechtse gemeenschap? Welke rol speelde de boekhandel Savannah Bay in deze tijd en welke rol heeft deze boekhandel nu?

In het panel zitten Marijke Huisman en Lex van Rens, alumnus van de Master Cultuurgeschiedenis en freelance historicus (Queer Times), co-auteurs van Savannah Bay. Geschiedenis van een bijzondere boekwinkel, 1975-2019.

De stad was van ons

De lesbische beweging in Nederland was in de jaren 70 een drijvende kracht binnen het Nederlands feminisme. Ze liep voorop in activisme en waren verantwoordelijk voor het openen van vrouwencafés, boekhandels, tijdschriften, archieven en drukkerijen. Sommige initiatieven groeiden uit tot wereldwijd bekendheid, zoals Cinemien en Mama Cash. Festivals werden georganiseerd, films gemaakt, kraakpanden bezet – alles was veranderbaar, de samenleving herdefinieerde zichzelf. Netty van Hoorn heeft deze culturele aardverschuiving gevangen in een prachtige documentaire met interviews, historische beelden en filmmateriaal.
Klik hier voor kaartverkoop

Nederland, 2019 • 70 minuten
Nederlands
Regisseur: Netty van Hoorn